Dirigenten

Harmonieorkest

Dit orkest staat sinds februari 2012 onder leiding van Swen Zuiderwijk.

 

 

 

 

 

 

Swen Zuiderwijk laat zich het best omschrijven als iemand die niet zo heel goed kan kiezen op welke manier hij zijn carrière vormgeeft. Als 18-jarige is hij begonnen met het dirigeren van het jeugdorkest van zijn eigen muziekvereniging, De Phoenix in Wateringen.

Al snel bleek dat Swen goed tot zijn recht komt bij jonge orkesten. Hij leidde in de eerste jaren van zijn muzikale carrière verschillende startersgroepen, orkesten met kinderen die net twee maanden muziek maakten.

In 1996, Swen was inmiddels 24 jaar, werd hij gevraagd als dirigent van het B-orkest van Honsels Harmonie, wederom een jong orkest in opbouw. De samenwerking tussen orkest en dirigent duurt daar nu inmiddels al meer dan 16 jaar. Dat houdt in dat hij zo ongeveer 100 muzikanten bij die vereniging heeft langs zien komen. Met het orkest behaalde hij een aantal klinkende resultaten op festivals voor leerlingenorkesten. In 1998 begon Swen aan zijn eerste klus voor een volwassen orkest: St. Gregorius uit zijn geboortedorp Kwintsheul. Met dit orkest, in feite een jeugdorkest met een paar volwassen leden, werd hij in 2001 kampioen van Nederland in de tweede afdeling., de huidige 5e divisie.

Intussen ontwikkelde Swen zijn maatschappelijke carrière ook: hij was eerst docent, daarna teamleider en uiteindelijk locatiedirecteur op een middelbare school. Het bloed kroop echter waar het niet gaan kon, en daarom aanvaardde Swen in 2010 een functie als dirigent van het A-orkest van Euterpe uit Maasland. De samenwerking tussen orkest en dirigent leverde gelijk resultaat op: voor het eerst in haar bestaan won Euterpe in 2010 de eerste prijs in de basisklasse van het Westlandfestival.

Sinds februari 2012 staat Swen voor het orkest van TAVENU, een orkest dat hij deels al kende, omdat hij in de zomer van 2011 tijdelijk het A-orkest onder zijn hoede heeft gehad.

Swen afficheert zich graag als enige dirigent met zowel een Nederlandse als een Caribische achternaam – officieel heet hij namelijk Zuiderwijk-Emerencia – maar dat neemt niet weg dat hij van subtropisch swingen niet veel kaas gegeten heeft.